„PNL solicită Biroului permanent să convoace de îndată, de urgență, astăzi, cele trei comisii astfel încât să putem da raport de respingere. Cred încă în buna credință a domnului Dragnea care săptămâna trecută spunea că PSD și domnia sa nu susțin acest proiect de lege. Este momentul potrivit să venim cu el în comisie să dăm un raport de respingere să intrăm la vot și să respingem definitiv acest proiect care din păcate generează tensiuni și nu știu cine are interesul de a genera aceste tensiuni înainte de intrarea în anul centenar”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.
Florin Roman a afirmat că PNL nu susține reducerea pragului la 15%, așa cum a propus Kelemen Hunor, care a afirmat că ar fi „un compromis corect și util”, având în vedere că proiectul prevede reducerea pragului la 10%.
„PNL susține ce avem la ora actuală, 20% și din punctul nostru de vedere orice negociere pe această temă nu își are rostul înainte de intrarea în anul centenar”, a spus Roman.
Deputatul PNL a spus că majoritatea parlamentară tergiversează debaterea proiectului de lege, criticând faptul că ședința comună a Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților, Comisiei juridice și a Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, programată pentru marți, la ora 09:00, a fost amânată, deși deputații erau prezenți.
„Ieri s-a votat în cadrul Bp și a fost aprobat cu unanimitate de voturi convocarea celor trei comisii pentru această dimineață, la ora 09:00. Au fost majoritatea colegilor prezenți, iar domnul Nicolicea a anunțat că nu a venit hârtia de la Bp prin care s-a aprobat ținerea acestei ședințe. Au dat vina pe cei de la Bp și pe Secretariatul camerei că nu a ajuns hârtia”,a spus Roman.
Roman a afirmat că această amânare înseamnă împingerea proiectului de lege spre adoptare tacită, termenul fiind 16 octombrie.
„Practic, această amânare înseamnă o împingere a proiectului de lege spre adoptare tacită, ceea ce atragem atenția de câteva zile. Se dorește cu orice preț amânarea dezbaterilor pe completarea și modificarea la legea administrației publice locale tocmai pentru ca această lege care prevede privilegii pentru liderii UDMR, obligativitatea limbii maghiare, steagul secuiesc și inscripții bilingve să fie adoptată tacit. O asemenea lege nu poate fi constituțională atâta timp cât articolele 12 și 13 din Constituția României vorbesc despre tricolor ca fiind roșu galben și albastru, iar limba oficială este limba română”, a spus Roman.